Leđa su specifičan deo tela koji igra veliku ulogu u obavljanju svakodnevnih funkcija. Koliko su važna za kretanje, toliko su i osetljiva. Posebnu pažnju treba da posvetite dobrom zdravstvenom stanju leđa jer su bolovi u leđima jedan od najčešćih, ako ne i najčešći problem kod odraslih ljudi. Vaša kičma je temeljni stub vašeg tela. Prevencija ozleda leđa je najbitniji korak, jer kada jednom nastupe problemi sa kičmom ili leđnim mišićima, posledice mogu biti veoma strašne. Masaža leđa je savršena dopuna kako prevenciji tako i lečenju bola u leđima.

Masaža leđa
Tehnike masaže leđa

Leđa su veoma kompleksan deo tela. Ona pokrivaju područje ramena, vrata i zadnjice. Čine ih najširi leđni mišić, gornji stražnji nazupčani mišić, donji stražnji nazupčani mišić, veliki rombasti mišić, mali rombasti mišić, t rapezni mišić i mišić podizač lopatice. Osim mišića, leđa čine još i mnogi ligamenti i kosti, a posebno je važna koncentracija nerava u leđnom delu tela.

Verujemo da Vi, kao i većina ljudi, najviše uživa u masaži leđa. Za masažu leđa možete da koristite i razna pomagala, ali je najkorisnija, najprijatnija i najkvalitetnija ručna masaža. Ona je posebno korisna kod hroničnog bola u leđima, čak više nego kod akutnog. Vrhunski terapeuti najbolje znaju kako da opuste mišiće i meko tkivo. U većini slučajeva mišići su izvor bola u leđima. U slučajevima sportske povrede leđnih mišića preporučuje se i upotreba leda prilikom masiranja. Takođe treba napomenuti kako nisu sve masaže leđa jednake. Pre početka masaže poželjno je da se konsultujete sa terapeutom i da mu objasnite svoju vrstu problema kako bi on mogao prilagoditi svoju tehniku Vašim potrebama. Osim toga, budite svesni da Vam jedna masaža leđa može pomoći, ali da je najčešće za osetne rezultate i kompletno dejstvo potrebno nekoliko tretmana.

Masaža leđa može da ukloni teško podnošljivu ukočenost u ramenima koja neretko stvara i strašne glavobolje. Vratnideo leđa je svakodnevno izložen naporima jer je glavni oslonac i potpora glavi. Isto tako, leđa su jedan od najsavitljivijih delovatela, pa masaža leđa veoma pomaže u održavanju njihove pokretnosti na nivou koji je potreban da ne bi imali problema kako sajednostavnim tako i sa složenijim pokretima. Nemojte dopustiti da Vam sa godinama šetnje ili rekreacija postanu teške i neizvodjive zbog bola u leđima i kičmi. Ako imate problema sa kičmom, pre masaže se posavetujte i sa lekaromjer se kod nekih povreda kičme preporučuje izbegavanje klasične masaže.

Masaža leđa uklanja bol u leđima
Masaža leđa uklanja ukočenost

Dodatna prednost masaželeđa, u odnosu na neke druge parcijalne masaže, je u tome što njeno dejstvo možete osetiti na celom telu. Zbog mnoštva nerava koji se nalaze u leđima, nakon poboljšanja cirkulacije, može se znatno popraviti i celokupno stanje organizma.

Ne treba posebno napominjati kako se masažom leđa leče Vaše stanje duha i uma. Zbog prijatnog ambijenta koje Vam pružaju naše masažne sale, osećaćete se udobno i maženo. Opuštena atmosfera nateraće Vas da zaboravite na sve probleme. Time je naš cilj ispunjen.
Trajanje tretmana 45 minuta